2012 m. gruodžio 27 d., ketvirtadienis

2013 m. knygų iššūkis



Nors visiškai gėdingai neįveikiau praėjusių metų iššūkio, šiemet dalyvauju vėl. Bet žinot, turiu pasiteisinimą. Pusmetis ėjo ir praėjo, o gal ir daugiau, kol su mažuoju kinderiuku įsivažiavom į ritmą. Believe me, vaiką auginti - ne juokas...


Na, o šį kartą knygų graužikų mūšyje noriu pasinerti į skandinavų literatūrą (nepaisant geografinių sąvokų, man skandinavai - ir norvegai, ir švedai, ir suomiai, ir danai...), kuri vis populiarėja ir galbūt netgi darosi madinga.  Madų nesivaikau, bet taip gera prisiminti vaikystėje atrastus skandinaviškus herojus - Pepę Ilgakojinę,  mumius, Ronją, undinėlę, mergaitę su degtukais, Nilsą ir dar daug daug kitų... Juolab dėl Norvegijos turiu slaptų vilčių, kurios, tikiu, vieną dieną išsipildys... taigi pagalvojau, kad būtų šaunu ištirti ir pažinti šiauriečių suaugėlių kūrybą, nors su  keletu  (H. Wassmo, S. Larsen, J. Gaarder) ir taip jau esu "pažįstama". Kas labai nustebino, renkantis knygas šiam iššūkiui? Daugelis jų - detektyvai. Regis, tokie taikūs ir ramūs tie šiauriečiai (išskyrus plačiai nuskambėjusį, A. Breiviko atvejį...), o va koks žanras vyrauja.
Dar vienas neatidėliotinas mano noras, kurį kartu su šiuo iššūkiu mėginsiu įveikti - knygų skaitymas originalo kalba. Toks būdas labai geras naujoms kalboms mokytis. Su norvegų kalba jau buvau susidūrusi prieš keletą metų, todėl reiktų atšviežinti savo žinias ir štai kodėl prie alternatyvių knygų - viena norvegiška, o kita - angliška (tiesa, ji ne originalo kalba, čia tam, kad prisiminčiau ir šią kalbą). O alternatyva todėl, kad visgi nesu tikra savo jėgomis, o taip pat ir sūnaus poreikiai gali daug nulemti...

Pagaliau baigiu įžanginius postringavimus ir pristatau savo dvyliktuką, kurį norisi ištęsti iki begalybės.

  1. A. T. Pasilina  (Suomija) - "Kaukiantis malūnininkas"
  2. M. Hall (Danija) -  "Paskutinis romantikas"
  3. K. Alvtegen (Švedija)  - "Kaltė"
  4. P. Høeg (Danija) - "Dramblių prižiūrėtojų vaikai"
  5. K. Hamsun (Norvegija) - "Misterijos"
  6. J. Sinisalo (Suomija) - "Trolis"
  7. J. Nesbø (Norvegija) - "Gelbėtojas"
  8. H. Mankell (Švedija) - "Žmogus iš Beidžingo"
  9. L. S. Christensen (Norvegija) - "Įbrolis"
  10. C. Läckberg (Švedija) - "Pamokslininkas"
  11. P.O. Enquist (Švedija) - "Kapitono Nemo biblioteka"
  12. J. Gaarder (Norvegija)  - "Kortų paslaptis"

2 alternatyvios knygos:


  1. Anonym (Norvegija) - "Kongepudler"
  2. H. Nesser (Švedija) - "The Mind's Eye"

4 komentarai:

  1. Islandai irgi skandinavai ir turi labai geros šiuolaikinės literatūros!;}} be reikalo pamiršti buvo.
    Sėkmės įveikiant įšūkį, labai įdomus sąrašas. Daug matytų ir nematytų vardų, bus įdomu paskaityt nuomonę apie jau perskaitytas knygas, o gal ir kažką naujo atrasti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. ačiū, Ruth :) islandai nebetilpo, todėl rašiau, kad norėtųsi šį sąrašą tęsti iki begalybės :) o kurį būtent autorių iš Islandijos rekomenduotumėt?

      Panaikinti
    2. Mano rekomendacija numeris vienas tai Einar Mar Gudmundsson "Visatos angelai". Nuostabus poetiškas Rasos Ruseckienės vertimas ir mane užbūrusi istorija. Užbūrusi taip smarkiai, kad ne į Islandiją iškėliau gyventi. Anot knygos nugarėlės tai sukrečiantis psichinio ligonio pasakojimas apie savo gyvenimą nuo pat gimimo iki tragiškos mirties, atskleidžiantis pačias pasąmonės gelmes. Tai dramatiška ir kartu labai šviesi knyga, kupina subtilaus juodo humoro.

      Panaikinti
  2. va kaip ačiū už rekomendaciją! šiaip būtų patogu,jei el.parduotuvės leistų ieškoti autorių pagal valstybes, nes su google visagaliu šiek tiek užtrunki :) o Islandija tai viena iš mano TOP 10 šalių, kuriose bent jau norėčiau apsilankyti :) baltai pavydžiu tokios gyvenamosios vietos :)

    AtsakytiPanaikinti