2013 m. vasario 9 d., šeštadienis

Jurgos Ivanauskaitės premija 2013 m.



Jau kurį laiką tyliai sau svarsčiau, kam gi šiemet atiteks J. Ivanauskaitės premija. Kirbėjo mintis, kad tai bus poezijos knyga. Kokia? Neturėjau žalio supratimo. Neitin seku poetų naujienas. Nors derėtų.

Štai kokią naujieną paskelbė lrytas.lt:

Ketvirtoji Jurgos Ivanauskaitės premija paskirta poetui Gintarui Bleizgiui, pranešė J. Ivanauskaitės kūrybos paveldo centras.

Šių metų premija skirta už kūrybinės sąmonės atvirumą ir intensyvumą, už poetinę drąsą ir galią kurti metafizinę tikrovę, už poetinio žodžio įtaigą, kai žodis yra daugiau nei žodis, bet „išsiplėšęs išsprogęs grynuolis“.




Bernardinai.lt.: "Sodas“ – tai šeštas savito poeto Gintaro Bleizgio eilėraščių rinkinys. Jo sandaros ypatumus lemia trijų poetinių ciklų pynės: biblinių motyvų (Jonos atgailos), lietaus fantazijų ir prisiminimų apie motiną. Tai gyvenimo tikrumu, poetinės kalbos natūralumu, saikinga iškalba pasižymintys eilėraščiai.
Pasak Aido Marčėno, knygos redaktoriaus, „ekspresionistiniuose eilėraščiuose egzistencinis nerimas sumišęs su metafiziniu ilgesiu. Sumišęs čia – šakninis žodis. Sumišęs iki pamišimo. Gintaro Bleizgio „Sodas“, supintas iš spindulių ir šešėlių, pilnas tiek šviesos, tiek ūksmingos gyvybės, plyti natūralios, nenumelioruotos poezijos teritorijose“.
Naujame rinkinyje toliau einama dievoieškos, pasitikėjimo būtimi, apmąstymų apie išsivadavimą, išsilaisvinimą keliu, prasidėjusiu nuo eilėraščių rinkinio „Jonas krikštytojas“ (2010), kuriuo G. Bleizgio kūryboje melancholiška savistaba ir emociniai impulsai užleido vietą realybės dvelksmui.
Skamba intriguojančiai. Manau, papildysiu savo kolekciją dar vienu kūriniu, kuris vėlgi su tam tikru religinių motyvų prieskoniu. Kartojasi. Bet man netrukdo!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą