2012 m. lapkričio 13 d., antradienis

Iššūkis - knyga Nr. 5. - Prijaukintoji Anglija



   Pradėsiu nuo to, kodėl gi įtraukiau šią knygą į savo sąrašą. Turbūt esu viena iš nedaugelio dar nėkart nebuvusių Anglijoje, nors vienu metu, atrodo, net tokia kaip ir mada buvo - nuskristi su ryanair'u ir pasitrankyti po Didžiąją Britaniją, na su mada mano santykis gana įdomus, bet visgi labai ten norėčiau nusitrenkti ir aš... Galbūt kada nors. Dabar belieka tenkintis knygomis apie šią šalį ir mintimis būti su tais artimais žmonėmis, kurie yra arba dar bus ten...
   Knygų apie Angliją yra daug, o aš pasirinkau... Užkalnį. Etikečių žmonėms klijuoti nemėgstu, bet knygą pradėjau skaityti nusiteikusi itin skeptiškai... Ir turiu pripažinti, kad visai be reikalo. Tiek turinys (kuris, sakyčiau, labiau orientuotas į emigrantus), tiek jo pateikimas (kandokokas, švelniai tariant) neerzino ir nedavė progos pabumbėti už ne vietoj ir ne laiku laidomą (ne)sąmojį, priešingai, su pasiskanavimu greitu tempu suskaičiau ir, rodos, net kažkiek prisijaukinau Angliją ir aš pati. Nors, tiesą sakant, šioje knygoje Jungtinė Karalystė nebuvo pateikta kaip svajonių šalis, greičiau net atvirkščiai - daugelis skaitytojų padarytų išvadą: vargeli, geriau jau ten nevykti ir laimės neieškoti....
   Knygoje panagrinėta visokiausių įdomumų, pradedant emigrantams rūpimais klausimais apie darbą, mokslą, baudas(!) ir baigiant išsamiu pasakojimu apie britų humorą ir jų požiūrį į mus, lietuvius. Tiesa, būtų baisingai įdomu sužinoti, ką patys anglai galvoja apie Užkalnio įžvalgas, bet iš esmės, manau, parašyta daug tiesos.
   Tik va, savo šmaiktašiknišku supermamiškumu pričiupsiu gerb. visažinį A. Užkalnį - vienoje vietoje visgi jis suklydo (arba tiesiog nežinojo). Autorius knygoje pasakoja apie automobilių draudimą ir techninę jų apžiūrą:

"Čia esama įdomaus skirtumo tarp lietuviško ir angliško supratimo: lietuvis dažnai pasakys, kad automobilis negaluoja ("vežu pas meistriukus, patikrins mašinytės sveikatą"), bet niekada "technine apžiūra" nepavadins žmogaus vizito pas gydytoją."

  Cha. Aš galvoju taip: arba čia SM forumas urmu paskaitęs Užkalnį ėmė vartoti šį "išsireiškimą", arba SM'e jau seniai egzistavo nėštukių posakis po apsilankymo pas akušerę: "Buvom TA. Svorio priaugau n,k kg, žirniukas - xxx g, spaudimas normalus, šlapimas nepakitęs, sekantį kartą pasirodyti po mėnesio."

   Na, žinoma, čia ne esmė, o tik mano pastebėjimas. Už tą pastebėjimą, Andrius U. manęs nepasigailėtų ir "suvarytų" į vienus vartus, bet ačiū D., į "provincijas" jis neužklysta. Nors gal visgi gaila, nes atrodo, kad Užkalnis geras tėtis. Jis ne tik dedikavo knygą savo dukroms, ne tik aprašė joje "mokyklinius reikalus", bet ir supažindino skaitytoją su žaislų pasauliu - Hamleys Toy Shop - berods, septynių aukštų pastatu, kuriame tėvai gerokai pakratytų kišenes, kad patenkintų savo atžalų užgaidas... Visai norėčiau ten apsilankyt, kaip ir kitose vietose, minimose knygoje.

   Štai tokia mano pažintis su Anglija. Ir ačiū, Andriui Užkalniui už ją. Tegu bus 10.  

  

1 komentaras:

  1. Kristut, kartokis kartokis faktus ir taisykles, kuriomis pataria vadovautis Užkalnis. Aš sesei liepiau susipažint su šia knyga ;)
    P.S. garsiai pašūkauk FB, gal atsiras skolingas asmuo ;)

    AtsakytiPanaikinti