2012 m. rugpjūčio 10 d., penktadienis

Ryžių pudingas ir aborigenai


Rugpjūčio 9 d. dienotvarkė:

7.00 - 9.00 Interaktyvi laida "Labas rytas su Tituku".
9.00-10.00 Time-out.
10.00-13.00 Realybės šou "Būk mama".
13.00-13.30 Time-out ir ryžių pudingo ragavimas.
13.30-17.00 Pramoginis renginys "Prajuokink mane arba Klouniada".
17.00-18.30 Eurazijos aborigenas.
18.30-21.30 Vakaro programoje "Titas visagalis"

   Programos (ne)pabaiga... su nenumatytomis tiesioginėmis transliacijomis iš ciklo "Dygsta dantys" ir netgi du nemokami koncertai "Verksmas 2012" bei kaimyninė gyvo garso fiesta pavadinimu "Aš dar dainuosiu".

   Ką gi taip atrodė vakar diena, žodžiu, kaip reikiant atšvenčiau ir ryžių pudingo, ir tautos dieną.

   Pagal Beatos receptuką (http://www.beatosvirtuve.lt/blog/recipes/ryziu-pudingas-prisnigo/) pietums pasigaminau ryžių pudingą orkaitėje, skonis kaip paprastos ryžių košės, o aš taip tikėjausi burnoje tirpstančio gardėsio, juk net dvi valandas kepiau ir laukiau... Manau, kad daugiau pudingų dienos nešvęsiu :)

   Apie antrą šventę... www.day.lt rašo: rugpjūčio 9 d. švenčiama Tarptautinė tautos diena. Ši diena skirta ginti vietinių tautų - čiabuvių teises. Čiabuviai, dar kitaip vadinami aborigenais, autochtonais - tai senieji vietiniai tam tikros vietovės žmonės, tebegyvenantys arba gyvenę toje teritorijoje iki dabartinių gyventojų įsikūrimo. Čiabuvių bendruomenės laikosi savitų tradicijų, išskiria iš visos visuomenės. Tokios tautos dabar dažniausiai išlikusios tik sunkiai pasiekiamose vietose (salose, džiunglėse, kalnuose, Arktyje).
    Dar iki XX a. vid. daug vietinių tautų buvo naikinama, jas žudant, iškeldinant ar priverčiant vergauti. 1992 m. rugpjūčio 9 d. pirmą kartą įvyko tautų darbo grupių susirinkimas dėl žmonių teisių apsaugos. Tarptautinę tautos dieną paskelbė minėtina diena Jungtinių tautų organizacija 1994 m. gruodžio 23 d.

   Perskaičiusi šios dienos aprašymą, sugalvojau pažiūrėti filmą apie čiabuvius ir netyčia aptikau (su draugės pagalba) Šarūno Barto filmą "Eurazijos aborigenas". Tiesa, aborigenų čia nedaug. Tik vienas. Ir tas pats gana ... netradicinis, jeigu taip galima pavadinti. Filmas paremtas kriminalinio pasaulio "aktualijomis" - prostitucija, narkotikai, žmogžudystės, padirbti dokumentai, pinigai... Siužetas nesužavėjo, bet tikroviška aktorių vaidyba, minimalizmas ir visa filmo juostos aura visgi įspūdį paliko. Tas įspūdis toks, kad norisi pažiūrėti ir kitus Š. Barto filmus. Gėda prisipažinti, bet iki šiol nebuvau nė vieno mačiusi... Taigi, toks malonus vakar dienos atradimas.  

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą