2013 m. kovo 18 d., pirmadienis

Pirmadienio citatos. Ištvermės ugdymas.




Šįvakar sūnus "tvarkė" knygų spintą. Traukė veną po kitos ir vis tempė man. Traukė ir tempė. Viena atitempta knyga itin sudomino. Juozas Skernevičius. "Ištvermės ugdymas", 1982 m. 







Gal į turinį įsigilinsiu kada nors vėliau, o dabar patys svarbiausi atradimai: kruopščiai suraitytas parašas knygos pradžioje ir daug citatų, pabrauktų ko gero naudojantis liniuote ir violetiniu flomasteriu :)






Buvo labai įdomu panagrinėti, kurios vietos patraukė Senelio dėmesį, bandžiau įsivaizduoti, koks jis buvo tada, kai manęs dar nesimatė jokiame horizonte, ir nepaisant šiltų prisiminimų ir minčių, kurias sukėlė pabraukti sakiniai, skausmingai sugėlė širdį, kad jo jau nebėra, kad liko tik citatos...

"Dvasiškai ir fiziškai stipriam žmogui dažniausiai pakanka ištvermės daugelyje veiklos sričių". Va koks filosofinis pastebėjimas ir ko gero siekiamybė...

"Dirbant protinį darbą, nuovargis matyti tik iš to, kad nusilpsta nervų sistemos atskiros funkcijos (pabraukta iki čia, o likusi sakinio dalis ignoruojama), o fizinio darbo metu jis gali paliesti ir periferinę sistemą, vidaus organų funkcijas". Matyt, nuovargis darė savo ir protinis darbas kėlė bėdų. Ieškojo būdų, kaip sustiprėti. Atsakymas gali būti ir toks:

"Antai darbingumas silpnėja, sumažėjus cukraus kiekiui kraujyje". Griebk ką nors saldaus ir vėl būsi darbingas :) 

Ir būtina mintinai žinoti visus apibrėžimus, kad priešą sutriuškintum vienu smūgiu.

"Nuovargis - tai laikinas organizmo darbingumo sumažėjimas intensyviai ir ilgai dirbant".

Išvada - viskas susitvarkys pristabdžius gazą. 

"Treniruotė - tai organizmo nuvarginimas, o poilsis - organizmo atsistatymas, stiprėjimas". <...> Derinant darbą su poilsiu, gerėja žmogaus treniruotumas. <...> Treniruotės turi būti labai įvairios. <...> Kartais organizmas greičiau ir geriau atsigauna ilsintis pasyvai, o kartais - atliekant darbą."

Kelios citatos apie širdies ir pulso darbą, augalinių riebalų naudą, maisto produktų skirstymą į grupes. 
Iš 20 veiklų išskirta - ėjimas, slidinėjimas, tinklinis ir krepšinis. 
Vitaminai ir mineralinės medžiagos: daugiausia dėmesio sulaukė vitaminas C ("turi didelę įtaką medžiagų apykaitai. Daug jo randama šviežiose daržovėse, uogose, ypač - erškėtuogėse <...> žiemą daug jo išlieka raugintuose kopūstuose". Bandau prisiminti ar Senelis mėgo raugintus kopūstus. Turbūt mėgo. Pamenu rauginimo procedūrą ir didelį kubilą kopūstų) ir gliutamininė rūgštis ("dalyvauja medžagų apykatoje, naudojama galvos smegenyse kaip oksidavimo medžiaga <...> ilgai dirbant, padeda išvengti neigiamų pakitimų širdies miokarde". ) 

Taip, taip, širdis - jo silpnoji vieta. Pananginas - geriausias draugas. O mes visi - tos širdies variklis ir ... stabdis. Kiek kartų jo širdis smarkiau suplakė dėl darbo, dėl šeimos? Kiek kartų ji stojo ir vėl tukseno ritmiškai ir visai be jokio ritmo? Kiek? 

Nenorėjau taip liūdnai baigti, bet išėjo, kaip išėjo :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą