2012 m. gruodžio 7 d., penktadienis

Tiramisu tortas pagal Beatą




Patikėjau Beatos žodžiais: "tortą iškepti gali kiekvienas". Ir dar: "torto esmė vis tiek yra jūsų širdis".

Nors mama, kuriai ir dedikavau savo pirmąjį tortą gyvenime, atkalbinėjo ir teigė norinti "to tokio pyrago, kur ant viršaus sūris", aš užsispyriau ir ryžausi.


Pirmas blynas, kaip visada, prisvilęs.  Biskvitas sukrito, prikibo prie skardos. Teko papildomai įsigyti... parduotuvinių, bet sunaudojom ir tuos nevisai pavykusius naminius.  Šiaip jei turit patikrintą biskvito receptą, imkit juo ir naudokitės tik papildomai įberkite tirpios kavos granulių ar miltelių. Jei naudosit granules, jas reikėtų pertrinti per sietelį.

Bet apie viską iš eilės.

Ingridientai:

Biskvitui:

6 kiaušiniai (kambario temperatūros)
160 g cukraus
140 g miltų
25 g krakmolo
1 šaukšto tirpios kavos
60 g sviesto

Kavos ir romo sirupui:

100 ml tamsaus romo arba brendžio,
100 ml stiprios kavos
200 g cukraus

Šokoladiniam kremui:

300 ml plakamos grietinėlės (35% riebumo),
120 g juodo šokolado
1 šaukšto cukraus.

Maskarponės kremui:

250 g maskarponės sūrio,
4 šaukštų kavos ir romo sirupo.

Papuošimui:

100 g juodojo šokolado
120 g maskarponės

BISKVITAS

Išsikepiau jį iš vakaro. Daroma taip:

Sviestas išlydomas ir atvėsinamas. Miltai sumaišomi su krakmolu ir kavos milteliais.

Į stiklinį dubenį sumušami  kiaušiniai, supilamas cukrus. Dubenį statome ant puodo su užvirintu vandeniu ir elektriniu plaktuvu plakame apie 7 min.,  kol masė patrigubės. ir pasidarys putėsių konsistencijos, supilam daugiau nei pusę miltų, atsargiai šaukštu pamaišome, neįsijaučiam, supilam likusius miltus, vėl pamaišom, pilam lydytą sviestą, viską dar kartą pamaišome.
Paskirstom tešlą į dvi skardas, išklotas popieriumi ir kepam 25 min., 190 laipsnių orkaitėje.

Sirupas

Supilam visus ingridientus ir paverdam, kol ištirpsta cukrus. Tegu atvėsta.

Šokoladinis kremas

Grietinėlę su cukrumi pakaitinti iki virimo, suberti šokolado gabalėlius, gerai išmaišyti ir dar geriau atvėsinti. Turi būti labai šalta masė, rekomenduojama prieš plakant palaikyti šaldymo kameroje. Atšaldžius išplakti iki kreminės konsistencijos.

Maskarponės kremas

Sūrį ir sirupą paplakti, kad suminkštėtų.

Pagaliau formuojame patį tortą.

Turit 4 biskvitus. Dedat pirmąjį ant lentutės ar plokščios lėkštės. Sulaistot sirupu, tepat šokoladinį kremą, dedat antrą biskvitą, drėkinat,  tepat maskarponės kremą ir dar kartą viską pakartojat su likusiais biskvitais. Šonus aptepat maskarpone, pabarstot šokolado drožlėmis. Dedat į šaldytuvą ir už poros valandų ragaujat.

Skanaus.

P.S. šokolado drožles lengva pagaminti su daržovių skustuku ;)

4 komentarai:

  1. aciu aciu Juste!!! bandysiu meistrauti sventems :)
    Indre G.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. nėra už ką, būtinai bandyk, pavyks, jei jau man kažkas gavosi. O jei receptas neaiškus, rašyk, sukonkretinsiu, aš sutrumpinau, nes Beata prirašė 6 psl.su visokiais lyriniais nukrypimais ir nuotraukom :)

      Panaikinti
  2. mmmm kaip skaniai ir dailiai atrodo :)))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. ačiū :) kažkaip bijodavau tortus gaminti, galvojau, kad ne man tokios aukštumos :) bet pairodo, nėra taip sudėtinga, tik va tie biskvitai šiek tiek nesigavo ...

      Panaikinti